سلام

یکی از مهم‌ترین ارکان مدنیت یک شهر، سبد فرهنگی و فضاهای فرهنگی آن است. سالن سینما و تئاتر از مهم‌ترین ارکان این سبد فرهنگی هستند. در تهران، نخستین سینمای عمومی در سال ۱۲۹۹ توسط میرزا ابراهیم‌خان عکاس‌باشی افتتاح شد. سپس مهدی‌خان روسی سالنی را در خیابان علاءالدوله (فردوسی) و بعد در خیابان لاله‌زار افتتاح کرد، اما هیچ یک از این سینماها به شکل سینماهای امروزی، مناسب پخش حرفه‌ای فیلم برای بازدیدکنندگان نبودند. در واقع اولین سالن رسمی و حرفه‌ای سینمای ایران که به طور منظم فیلم پخش می‌کرد، در سال ۱۳۰۵ خورشیدی به نام «گراند سینما» توسط علی وکیلی در تهران ساخته‌شد. در سال ۱۳۰۸ خورشیدی نیز چند سالن سینما در تهران ساخته‌شد از جمله سینما «ایران» در لاله‌زار، سینما «مایاک»، و سینما «سپه». امروز پس از صدسال، تهران تعدادی سالن سینما دارد که به نسبت جمعیت آن قطعا شایسته توجه نیست. سینماهای فعال تهران، در سه دسته عمومی قرار دارند. نخست سینماهای تک‌سالن، که یادگار سینماهای گذشته هستند، دوم پردیس‌های سینمایی، و سوم سینماهای فانتزی مثلا شش بعدی و هفت بعدی. متاسفانه در تهران کم‌تر از ۳۰ سینمای فعال تک‌سالن داریم. ولی ۱۴ پردیس سینمایی داریم که کمبود سالن را تا حدی پوشش می‌دهند. نکته جذابی که وجود دارد، فروش این پردیس‌ها است. فروش بیش‌از نصف بلیط سینما دراین پردیس‌ها اتفاق می‌افتد.

 

 

جالب‌تر آن‌که نصف همان نصف هم متعلق به فقط یکی از پردیس‌ها است. این امر نشان می‌دهد فرهنگ سینمایی کشور به سمت فرهنگ عرصه‌های شهری می‌رود. به زبان فنیِ شهرسازی، فضاهای شهری تبدیل به عرصه‌های شهری می‌شوند که امربسیار مبارکی است. علی‌رغم برخی گلایه‌ها از سوی مدیران و دست‌اندرکاران سینما، حال سینماهای شهر چندان بد هم نیست. علاوه بر آن نشانه‌هایی‌از جوانه‌زدن‌های جدید دیده می‌شود و صنعت سینما می‌تواند اقتصاد مقبولی داشته‌باشد. ما که امیدواریم.

در تهران دوازه تا سینمای چندبعدی هست! اصطلاح سینماهای چندبعدی زمانی مطرح می‌شود که علاوه بر تصویر سه‌بعدی که بر صفحه نمایشگر می‌بینیم، امکانات دیگری هم در محل سینما وجود داشته‌باشد. در تمام دنیا، هر بار که یک ویژگی اضافه می‌شود، اسم سینما را تغییر می‌دهند. به عنوان مثال، در سینما پنج‌بعدی، صندلی‌ها روی یک سکو قرار دارند که کل سکو به صورت یک‌جا حرکت می‌کند. در سینما شش بعدی، هر کدام از صندلی‌ها جداگانه حرکت می‌کنند و در سینماهای ۷ بعدی، جلوه‌های تکامل یافته‌تری را شاهد هستیم که بر درک واقعی‌بودن اتفاقات فیلم اثرگذار هستند. ساعت پخش فیلم‌های سینماهای چندبعدی تهران از ۴ بعدازظهر تا ۱۰ شب است. تهران شگفتی‌های زیاد دارد. دوستش بداریم!

بهروز مرباغی
سرمقاله نشریه اردیبهشت اودلاجان شماره ۲۴۲

0
لطفا اگر نظری دارید برای ما ارسال کنیدx