بهر حال، در روزگاری، تمام تهران همین بافت مرکزی و تاریخی بود و بزرگان مملکت هم در شعاع نفوذ کاخ و دربار متمرکز بودند. محله اودلاجان یکی از اصلیترین پهنههای سکونتی این بزرگان بود. امروز یادگارهایی از آن دوران، هنوز، در محله وجود دارد. یکی از آنها «خانه قوامالدوله» است در کوچه میرزا محمود وزیر که امروز به «شهید جاویدی» تغییر نام دادهاست. گفته میشود بنا حدود ۱۹۰ سال سن دارد. ۱۲۱۱ هجری شمسی ساخته شده. در زمان محمدشاه قاجار. مالک و سازنده عمارت، یکی از درباریان قاجار، به نام میرزا محمد قوامالدوله آشتیانی است. محمد قوام الدوله، پسر میرزا محمدتقی آشتیانی از رجال سرشناس قاجار بود که حسن وثوقالدوله و میرزا احمد قوام (قوامالسلطنه) از نوادگان وی هستند. عمارت اصلی، در ابتدا، حدود ۱۲ هزار مترمربع بود که در حال حاضر بنای باقیمانده شامل خانه اندرونی و بیرونی است که همین دو بخش نیز در تاریخ دستخوش تغییرات بسیاری شدهاست.
همین تکهای هم که از عمارت اصلی باقی مانده، بسیار زیبا است و یکی از ظریفترین و پرکارترین بناهای قاجاری تهران است. یکی از معدود خانههای قاجاری تهران است که بادگیر داشته که خوشبختانه هنوز سالم و پابرجا هستند. پس از اتفاقات مختلف، نهایتا، این ساختمان تحت نظر سازمان حفاظت آثار باستانی درآمد و پس از آن، چند اتاق، آشپزخانه و سرویسهای بهداشتی در ضلع شرقی حیاط بیرونی به آنها افزوده شد که البته قسمت نوساز با بافت قدیمی خانه، از قبیل در و پنجره، تزیینات شومینه و گچبری و نمای خارجی به طورکلی مطابقت میکند، به طوریکه تشخیص آن دشوار است. در حال حاضر این عمارت در اختیار «کمیته ملی موزههای ایران- ایکوم» قرار دارد. و در ساعات خاصی از هفته مورد استفاده است.
آنچه که شایسته یادآوری است، دور از دسترس بودن این عمارت است. متاسفانه، به هر دلیلی، درِ این عمارت به روی عموم بسته است و تقاضای علاقمندان برای بازدید از آن به جایی نرسیده و شاید هم هرگز نرسد. حیف است این بنا که دیده نشود. کاش این آرزو برآورده شود و درهای این عمارت زیبا باز شوند.
غیر قابل بازدید
نام
|
خانه قوام الدوله (وثوق الدوله ) |
قدمت | قاجاریه |
ویژگی خاص |
وجود دو بادگیر و یک شیروانی در بام بنا
|
[…] قرار گرفته اســت. این پارک تا بیش از نیم قرن پیش بخشی از خانه قوامالدوله بــود؛ خانهای که کمی پایینتر از ورودی این گذر قــرار […]