اولین سینمای جنوب شهر تهران، در چهارراه سیروس، راه افتاد. اسمش «سینما تمدن» بود. این سینمای قدیمی ۷۳ سال برای مردم منطقه فیلم و نمایش داشت و بسیاری از اهالی جنوب شهر تهران با این سینما با عالم هنر و سینما آشنا شدند. متاسفانه، در سال ۸۳ تعطیل و تخریب شد. مردم محل و منطقه خاطرات زیادی از آن دارند. در آن سالها وسط نمایش فیلم، دستفروش سینما سیراب شیردان به تماشاچیها میفروخت و برخی نیز موقع ورود به سینما کباب لول از کبابی دم سینما میخریدند و در حین تماشای فیلم میخوردند! جالب آنکه پسربچهای که آب فروش آنجا بود بعدها یکی از معروفترین عکاسان سینما شد: «اصغر بیچاره». در این سینما کنسرت هم برگزار میشد. پرویز ایرانپور با روح الله خالقی و همراهی علیاکبر شهنازی و رضاقلی ظلی در سال ۱۳۱۷ به مدت یک ماه کنسرت موسیقی در سالن سینما تمدن برگزار کرد. پاتوق خیلی از سینماگران، همین سینما بود. کسانی چون محمدعلی فردین، داریوش اسدزاده؛ محمد علی جعفری و دیگران. یاد همگی بخیر.
مردم اسمهای دیگر هم به این سینما دادهبودند: سینما زرین، سینما تهمیدونی، سینما مولوی. نکته جالب دیگر این است که سینما تمدن در ساختمانی راه افتاد که در حال ساخت بود و قرار بود مسافرخانه شود. دولت وقت اصرار داشت در جنوب شهر هم سینما احداث شود و «خانبابا معتضدی» به توصیه شهربانی آن موقع این ساختمان نیمهساخت را با ماهی ۸۰ تومان برای تاسیس سینما تمدن اجاره میکند و سینما در جنوب شهر راه میافتد. محل سینما تمدن، در آن زمان، خیابان و ناحیه اسمال بزاز نام داشت.
درباره معتضدی این را باید بدانیم که او دانشآموخته رشته مکانیک بود و مدرک دانشگاهی خود را در فرانسه گرفته بود. نخستین فیلمبردار حرفهای ایران نیز شناخته میشد و همان کسی است که فیلمبرداری تاجگذاری رضاشاه را انجام داده است. معتضدی بنیانگذار سینماهای پری، میهن، اورانوس و چند سینمای دیگر بود. معتضدی در اردیبهشتماه ۱۳۶۵ خورشیدی، درگذشت.
در روز گشایش سینما، فیلمی دوبله شده از ریچارد تلماج، کارگردان هالیوودی نمایش داده شد. در سینما تمدن بیشتر فیلمهای درجه دو و سه اکران میشد و نیز فیلمهایی مانند «تارزان» و «سوپرمن» و فیلمهای عربی. بهای بلیت سینما، در سال گشایش آن، یک ریال بود. لژنشینان ۳ ریال پرداخت میکردند. در بهترین زمان، فروش سینما تمدن به شبی ۶۰ تومان هم میرسید.
آدرس: تهران، چهارراه مولوی
غیر قابل بازدید
نام
|
سینما تمدن |
قدمت | پهلوی دوم |
ویژگی خاص |
بسیار مفید و جامع