به ابتدای حکومت ناصرالدینشاه، چون تعداد باغهای احداثی کم بود، این باغ (نگارستان) مورد توجه بود؛ از همان ابتدا این باغ را با نام نگارستان میشناختند. بس که در و دیوارهایش پر بوده از نقاشیها و نگارههای متعدد؛ فتحعلیشاه در ژستها و فیگورهای مختلف. گرچه رد و نشانی از این نگارهها در باغ نگارستان باقی نمانده است، اما این باغ و عمارت که در محله بهارستان جا خوش کرده، هنوز هم تماشایی است.
خاصه حوضخانه آن که آب فراوان داشت. هم قنات حاجی علیرضا آن را مشروب میکرد و هم از مجرای آب کرج که از بالای آن میگذشت. صاحب مرآتالبلدان از این مجرای آب کرج و مرمتی که به زمان ناصرالدینشاه در آن شد چنین میآورد: «مجرای بزرگی که از بالای نگارستان حفر شدهبود (این مجرا در زمان محمدشاه احداث شدهبود) که آب از رودخانه کرج به شهر میآورد و قریب ده سنگ آبگیری دارد، در این وقت (۱۲۶۷ ه.ق.) مرمت میخواست. مبلغی دیوان اعلا خرج تعمیرات کرده، آن نهر لبالب از آب و ده شبانروز اهالی شهر را بهطور فراوانی سیراب کرد. . . » در سال ۱۲۶۸، چون باغهای نزدیک شهر- سه باغ لالهزار، نگارستان و قصر قاجار- حاجت به مرمت داشت، به قول اعتمادالسلطنه در مرآتالبلدان، در این باغها تعمیر اساسی شد. (برگرفته از کتاب «باغهای تهران»؛ نوشته سید عبدالله انوار؛ فرهنگستان زبان و ادب فارسی؛ چاپ اول؛ ۱۳۸۷؛ ص۷۳)
امروز باغ نگارستان یکی از پر تحرکترین مکانهای گردشگری قلب تهران است. موزه و گالری دارد. سالن مناسب اجتماعات و فضاهای خدماتی و پذیرایی مناسب نیز در اختیار است. این باغ، علیرغم وجود ابنیه زیاد در آن، هنوز حس باغ را دارد.
تهران، میدان بهارستان – خیابان دانشسرا – خیابان شریعتمدار رفیع
۰۲۱-۳۳۱۱۹۵۸۶
نام
|
باغ موزه نگارستان |
قدمت | قاجاریه |
ویژگی خاص |
باغ احداثی دوره ناصرالدین شاه
|