به ابتدای حکومت ناصرالدین‌شاه، چون تعداد باغ‌های احداثی کم بود، این باغ (نگارستان) مورد توجه بود؛ از همان ابتدا این باغ را با نام نگارستان می‌شناختند. بس که در و دیوارهایش پر بوده از نقاشی‌ها و نگاره‌های متعدد؛ فتحعلی‌شاه در ژست‌ها و فیگورهای مختلف. گرچه رد و نشانی از این نگاره‌ها در باغ نگارستان باقی نمانده است، اما این باغ و عمارت که در محله بهارستان جا خوش کرده، هنوز هم تماشایی است.

خاصه حوض‌خانه آن که آب فراوان داشت. هم قنات حاجی علیرضا آن را مشروب می‌کرد و هم از مجرای آب کرج که از بالای آن می‌گذشت. صاحب مرآت‌البلدان از این مجرای آب کرج و مرمتی که به زمان ناصرالدین‌شاه در آن شد چنین می‌آورد: «مجرای بزرگی که از بالای نگارستان حفر شده‌بود (این مجرا در زمان محمدشاه احداث شده‌بود) که آب از رودخانه کرج به شهر می‌آورد و قریب ده سنگ آبگیری دارد، در این وقت (۱۲۶۷ ه.ق.) مرمت می‌خواست. مبلغی دیوان اعلا خرج تعمیرات کرده، آن نهر لبالب از آب و ده شبان‌روز اهالی شهر را به‌طور فراوانی سیراب کرد. . . » در سال ۱۲۶۸، چون باغ‌های نزدیک شهر- سه باغ لاله‌زار، نگارستان و قصر قاجار- حاجت به مرمت داشت، به قول اعتمادالسلطنه در مرآت‌البلدان، در این باغ‌ها تعمیر اساسی شد. (برگرفته از کتاب «باغ‌های تهران»؛ نوشته سید عبدالله انوار؛ فرهنگستان زبان و ادب فارسی؛ چاپ اول؛ ۱۳۸۷؛ ص۷۳)

امروز باغ نگارستان یکی از پر تحرک‌ترین مکان‌های گردشگری قلب تهران است. موزه و گالری دارد. سالن مناسب اجتماعات و فضاهای خدماتی و پذیرایی مناسب نیز در اختیار است. این باغ، علی‌رغم وجود ابنیه زیاد در آن، هنوز حس باغ را دارد.

باغ نگارستان, باغ نگارستان, موسسه فرهنگی هنری اردیبهشت عودلاجان
باغ نگارستان, باغ نگارستان, موسسه فرهنگی هنری اردیبهشت عودلاجان
آدرس:

تهران، میدان بهارستان – خیابان دانشسرا – خیابان شریعتمدار رفیع

تلفن:

۰۲۱-۳۳۱۱۹۵۸۶

باغ نگارستان, باغ نگارستان, موسسه فرهنگی هنری اردیبهشت عودلاجان
قابل بازدید
نام
باغ موزه نگارستان
قدمت قاجاریه
ویژگی خاص
باغ احداثی دوره ناصرالدین شاه

 

0
لطفا اگر نظری دارید برای ما ارسال کنیدx